søndag 3. november 2013

Forventningsfaktorer


  • Troverdighet
  • Gjennomsiktighet
  • Åpenhet og medvirkning
  • Rask respons
  • Langsiktighet

Jeg har i dag tatt en titt på to blogger, for å se om de demonstrerer noen av disse fem faktorene.

Ingen av disse to bloggene er ment å representere spesifikke bedrifter, men heller å være arena for nyheter, informasjon og diskusjon om deres respektive fokus. Fitnessbloggen tar for seg trening og kosthold, mens Filmjunk fokuserer på film i forskjellige formater. Selv om bloggenes utgangspunkt ikke er som direkte markedsføringskanal, har de likevel reklame for eksterne aktørers produkter og tjenester på siden. I tillegg hjelper bloggene til å promotere andre tjenester på sidene. Filmjunk har en podcast, mens Fitnessbloggen har forum.




Troverdighet:
En blogg om kosthold kunne raskt endt opp som en reklameplakat for slankepiller og usunne kroppsidealer, men fokuset her har tydelig vært på bredde og nyanser. En massiv mengde bidragsytere sikrer varierte tilnærminger til hva trening og kosthold betyr for folk. I nettaviser vil man ofte finne generaliseringer av hva som er sunt eller usunt, og forskningsresultater presenteres feilaktig og settes ofte på spissen for å fremprovosere reaksjoner og museklikk. På denne bloggen vil en del emner belyses fra forskjellige sider, fordi bidragsyterne har forskjellig bakgrunn og innfallsvinkler.

Åpenhet og medvirkning:
Bloggen er koblet til et forum, og er dermed designet for medvirkning fra leserne. Kommentarfeltene er flittig brukt, og ofte vil folk uttrykke forskjellige meninger uten at det blir trolling. Kosthold og ernæring er områder det stadig dukker opp ny informasjon, og i tillegg er folks personlige erfaringer vidt forskjellige, så nyansert diskusjon og rom for motstridende synspunkter er tilstede.










Troverdighet:
For en blogg som handler om siste nytt innen filmbransjen, er det avgjørende å bringe korrekt informasjon raskt. Det er også viktig å skape et klart skille mellom nyheter og spekulasjon, mellom omtale og reklame. En del blogger og nettsider som gir uavkortet postiv omtale til en del distributører fordi de er avhengige av produkter og informasjon fra nettopp disse for å være konkurransedyktige. Slik aktivitet vil ofte avsløres og påpekes i kommentarfelt, så en del av de mest kommersielle sidene har ikke kommentarfelt. Denne siden har derimot kommentarfelt, og leverer filmnyheter i god tid. Når de en sjelden gang presenterer ubekreftet informasjon, markeres det tydelig med "Rumor" i overskriften. Reklamen er plassert på en slik måte at den ikke dominerer siden og forstyrrer det redaksjonelle innholdet.

Åpenhet og medvirkning:
Siden har ofte avstemninger om diverse filmspørsmål, og egne innlegg som kun er ment som utgangspunkt for diskusjon. Leserne oppfordres til å delta og dele sine erfaring og filmanbefalinger. Siden inneholder også en podcast som handler om film, og eposter og kommentarer fra brukere er med og påvirker innholdet i den. Når det påpekes feil i artikler og innlegg, gis det rask respons tilbake med kommentar og korrigering av innlegget. En del av reklamene man kan se på siden er for forskjellige leverandører av underholdning, som for eksempel Netflix. Dette er med og bidrar til opplevelsen av at siden tar filmmediet på alvor, i motsetning til en del andre sider som har helt tilfeldige reklamer.


Jeg har kun nevnt to faktorer i denne sammenhengen, men jeg tror de tre siste ville ha vært mye mer avgjørende for blogger som er mer direkte knyttet til større bedrifter, som gjerne bruker bloggen som en forlengelse av bedriftens virksomhet, heller enn å være en tjeneste i seg selv.

lørdag 2. november 2013

Itfag - et koblingspunkt for kunnskap



En blogg er en nettside hvor personer og organisasjoner kan uttrykke seg. Variasjonen i innhold er massiv, fra mødre som deler erfaringer og svangerskap og morsmelk, til firma som holder kundene oppdatert om hvordan produktutviklingen går. Innleggene på bloggen kan variere i form og lengde, og kan merkes med tagger. Disse er "merkelapper" som gjør det lett å finne igjen innlegg senere. Man kan selv velge om leserne av bloggen skal kunne kommentere innleggene. Dette kan gi fruktbare tilbakemeldinger, men også trolling og spam. Fordi noen personer bruker kommentarfeltene som reklameplass og terapi (i form av hatefulle innlegg, en slags katarsis om du vil) må man i noen tilfeller bruke en del tid på å moderere disse.

Bloggen itfag (http://blogg.itfag.hist.no./) er drevet av Høgskolen i Sør-Trøndelag, og inneholder poster fra en mengde personer med tilknytning til høgskolen. Faglærer, lektor, dekan, stipendiat, ingeniør - alle disse har bidratt med en mengde poster om forskning, teknologi, studieteknikker, sosiale medier, IKT og læring generelt. Med et så stort spenn i tematisk innhold er det lurt å ha valgt navnet itfag, siden det spenner over en hel rekke av disse emnene.

Fra oppstart og frem til i dag har det blitt publisert 193 poster, hvor frekvensen har variert fra en per måned til daglig posting. Alle tidligere poster er tilgjengelige, men jeg skulle gjerne likt å ha sett en bedre måte å navigere gammelt innhold på. Gjerne at det viste antall poster for hver måned, og kanskje også et listeformat som kun viser postenes overskrifter. Bloggen benytter tags og viser dem som en sky, hvor de mest brukte taggene er større og mer synlige.

Nederst på siden kan man se en "W"-logo, som gjør at jeg antar at bloggen er designet med wordpress. Der kan vi også se at design-temaet er laget av devolux.nh2.me.

Målgruppen for denne bloggen er studenter, HISTs samarbeidspartnere, og muligens også fremtidige studenter. Man kan lettere dele informasjon som ikke passer inn på høgskolens offisielle nettside eller itslearning, og kan også motta også tilbakemeldinger fra studenter. Dette bidrar til å bygge en følelse av tilhørighet og samhold, spesielt for nettstudenter. Det blir en mindre formell måte å kommunisere med faglærere på, hvor diskursen ikke er styrt av fagopplegg eller pensum. I tillegg fremstår de som postere tydeligere som individer gjennom portrettbilder og det personlige uttrykket i hvordan de skriver innleggene sine.

Både studenter, ansatte ved HIST, og partnere fra næringslivet kan ta til seg og dele kunnskap og erfaringer her. Dette kan ha gjensidig verdi for alle involverte, da IKT er et område hvor det hele tiden dukker opp nye programmer, tjenester og ideer. For næringslivet kan bloggen også være nyttig for å følge med på siste nytt angående HISTs forskning, og potensielt for å komme i kontakt med studenter for fremtidig rekruttering.

Et eksempel på hvor kommentarer bidrar til å øke en posts verdi fant jeg her:(http://blogg.itfag.hist.no/2013/09/02/oppsummering-studenter-og-laering/#comments)
Posten handler om Evernote, og i kommentarfeltet får man tips om hva som er positivt med den tilhørende appen, men også kritikk av manglende støtte for tegning. I respons fra faglærer får vi vite at tegnefunksjonalitet er tilgjengelig på iPad.

HISTs egen strategi for sosiale medier sier at deres kommunikasjonsverdier skal være inkluderende, ambisiøse og engasjerte. So far so good.

onsdag 30. oktober 2013

Velkommen til bloggen!

Den vil ta for seg øvinger i faget Sosiale Medier,
som er en del av Bachelor-studiet i informasjonsbehandling ved HIST.